Potrawka z soczewicy to typowa potrawa jednogarnkowa, która sama może stanowić świetny posiłek. Naturalnie można do niej zjeść również kawałek mięsa czy sadzone jajko, jednak dziś pojedziemy po wegańsku 😉
Soczewica tak jak fasola czy ciecierzyca, jest idealnÄ… alternatywÄ… dla miÄ™sa, ponieważ zawiera Å›wietnie przyswajalne biaÅ‚ko w dużej iloÅ›ci. Dlatego jeÅ›li nie jemy miÄ™sa – musimy bilansować swojÄ… dietÄ™ w te wÅ‚aÅ›nie warzywa.
JeÅ›li czujemy siÄ™ zapracowani, zestresowani i mamy kÅ‚opoty z koncentracjÄ…, również soczewica nam pomoże, bo jest bogata w potas – obniży ciÅ›nienie, wzmocni serce, ukÅ‚ad krwionoÅ›ny i zapewni lepsze funkcjonowanie organizmu.
Kobiety w ciąży, które chcą zapewnić sobie odpowiednią dawkę kwasu foliowego, powinny jeść soczewicę kilka razy w tygodniu, gdyż jest ona jego bogatym źródłem. Dzięki temu pomagamy tworzeniu się czerwonych krwinek i unormowaniu hemoglobiny.
Naukowcy odkryli w soczewicy i innych warzywach strÄ…czkowych taniny, czyli zwiÄ…zki które pomagajÄ… leczyć, zapobiegać i zwalczać choroby nowotworowe. JeÅ›li wiÄ™c mÄ™czÄ… CiÄ™ powracajÄ…ce polipy lub zmagasz siÄ™ z gruczolakami lub innymi naroÅ›lami – siÄ™gaj po te warzywa! Zawsze warto pomagać sobie z każdej strony.
Osoby, które się odchudzają, dzięki soczewicy zapewnią sobie dużą dostawę energii, błonnika i wartości odżywczych. Nasycą się bardzo zdrowo na długo, a ich apetyt na słodycze powinien się zmniejszyć 🙂
Przygotowanie:
Sekret ładnie wyglądającego ragout to równo pokrojone warzywa, dlatego warto się do tego przyłożyć, aby później mieć jeszcze większą przyjemność z jedzenia.
Cebule, marchew i papryki kroimy na kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy kolejno cebulę, potem dokładamy marchew i czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec wsypujemy przyprawy.
Gdy całość się zeszkli dokładamy soczewicę, 5 szklanek wody i dusimy 5 minut.
Po tym czasie wrzucamy pokrojoną wcześniej paprykę i dusimy aż soczewica będzie miękka.
Dla mnie to ragout jest daniem lunchowym zamiennie z sałatką z mięsem. Pamiętajcie, że czerwona soczewica szybko robi się miękka i równie szybko zaczyna się rozpadać na papkę. Jeśli chcecie wielokrotnie podgrzewać tę potrawę to można użyć zielonej soczewicy. Wtedy soczewicę dusimy 30 minut i dorzucamy paprykę na ostatnie 5-10 minut, aż soczewica będzie miękka 🙂
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies ZamknijDowiedz się więcej