Aktualności

A - Z | Od najnowszych | Od najstarszych

Zwracamy się do Was z prośbą o przekazanie 1% na rzecz naszej fundacji – potrzebujemy Waszego wsparcia!

Więcej informacji możecie znaleźć na stronie: http://fsmm.pl/7300/fundacja_jestem_w_drodze , wystarczy na druku PIT-37 wpisać odpowiedni KRS i dopisek:

KRS: 0000270261
DOPISEK: FUNDACJA JESTEM W DRODZE 7300

Z góry dziękujemy za Waszą pomoc – podajcie dalej 🙂

p.s. w 2016 roku zebraliśmy ponad 1000 złotych – dziękujemy!

Rzeszowski WORD opatentował nowy znak drogowy. To oznaczenie miejsca parkingowego dla kobiet w ciąży. Pierwsze w Polsce gwarantowane miejsca parkingowe dla kobiet w ciąży pojawiły się w Rzeszowie. Znaki informujące o… więcej na: rzeszow.wyborcza.pl

Nadziewane warzywa to świetne rozwiązanie dla osób, które po obiedzie, nie chcą mieć sterty naczyń do zmywania. Poza tym faszerowane warzywa świetnie smakują również na zimno i można je zjeść na kolację lub odgrzać na następny dzień na kolejny obiad. Zrobić tej potrawy dużo lub „na zapas” również jest banalnie łatwo. Ale to nie są wszystkie plusy tego dania! Dla wielu osób bardzo atrakcyjne jest to, że w farszu takiego nadzienia możemy przemycić wiele wartościowych dodatków, zwłaszcza, że niestety podczas pieczenia wiele witamin idzie „z dymem” 😛

FASZEROWANA CUKINIA Z NASIONAMI CHIA

Składniki:

* 5 cukinii średniego rozmiaru
* 500g mięsa mielonego (lub mięsa do zmielenia)
* 2 czerwone, słodkie papryki
* Cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/3 łyżeczki białego pieprzu mielonego
* 6 łyżeczek nasion chia

Przygotowanie:

* Paprykę pieczemy 30-40 minut na folii aluminiowej w 200 stopniach a po ostygnięciu zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki.
* Cukinie kroimy i łyżeczką wyjmujemy środek miąższu z pestkami, aby uzyskać łódeczki cukiniowe 🙂
* Mięso mieszamy z posiekaną cebulką, papryką, posiekanym czosnkiem i poszatkowanym miąższem cukinii oraz reszta składników.
* Łódeczki faszerujemy masą mięsną i pieczemy na 170 stopni przez około 30-40 minut, tak aby nic się nie przypaliło.

Smacznego!
Ania

Źródło: http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2014/07/zdrowy-i-dietetyczny-obiad-dla-caej.html

Olu, dziękujemy za Twoje zaangażowanie w naszą akcję – wszystkie posty i insta #jestemwdrodze! Życzymy Tobie spełnienia w nowej, najważniejszej roli życia, snu w nocy i słońca na każdy dzień 🙂

Ilu ludzi, tyle opinii, ile charakterów tyle różnorakich reakcji. Brzuch już pokaźnych rozmiarów, nawet przez kurtkę widać że najpierw idzie brzuch potem ja 😀 Reakcje ludzi (w tym ekspedientek) naprawdę przeróżne. Są dni, że i bez znaczka jestem przepuszczana w kolejce, że babeczka sama prosi do kasy. Endokrynolog sam ciężarną przyjmuje bez kolejki i w nosie ma co gadają Ci co siedzą w kolejce. Ale są i reakcje odwrotne. Gdzie w kasie pierwszeństwa stoisz godzinę i ludzie udają, że brzucha nie widzą, z panią w kasie włącznie. Nie jestem osobą, która poprosi o przepuszczenie, raczej będę stała i czekała albo ktoś sam się odezwie, albo dostoję do końca. Teraz co prawda już gorzej wystać, ale mam nadzieję, że do rozwiązania jeszcze spotkam życzliwych ludzi… 🙂

Kochani! Po przerwie świąteczno-noworocznej wracamy pełną parą z nowymi pomysłami i dużą dawką energii. Ponieważ robota nam się pali w rękach, a rąk jest mało, to nieustająco szukamy chętnych osób do pomocy. Jeśli chcesz być częścią naszej akcji, masz trochę czasu i serce stworzone do pomocy innym – napisz: fundacja@jestemwdrodze.pl

Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich Mam i Przyszłych Mam życzy fundacja JESTEM W DRODZE 🙂

Potrawka z soczewicy to typowa potrawa jednogarnkowa, która sama może stanowić świetny posiłek. Naturalnie można do niej zjeść również kawałek mięsa czy sadzone jajko, jednak dziś pojedziemy po wegańsku 😉

Soczewica tak jak fasola czy ciecierzyca, jest idealną alternatywą dla mięsa, ponieważ zawiera świetnie przyswajalne białko w dużej ilości. Dlatego jeśli nie jemy mięsa – musimy bilansować swoją dietę w te właśnie warzywa.

Jeśli czujemy się zapracowani, zestresowani i mamy kłopoty z koncentracją, również soczewica nam pomoże, bo jest bogata w potas – obniży ciśnienie, wzmocni serce, układ krwionośny i zapewni lepsze funkcjonowanie organizmu.

Kobiety w ciąży, które chcą zapewnić sobie odpowiednią dawkę kwasu foliowego, powinny jeść soczewicę kilka razy w tygodniu, gdyż jest ona jego bogatym źródłem. Dzięki temu pomagamy tworzeniu się czerwonych krwinek i unormowaniu hemoglobiny.

Naukowcy odkryli w soczewicy i innych warzywach strączkowych taniny, czyli związki które pomagają leczyć, zapobiegać i zwalczać choroby nowotworowe. Jeśli więc męczą Cię powracające polipy lub zmagasz się z gruczolakami lub innymi naroślami – sięgaj po te warzywa! Zawsze warto pomagać sobie z każdej strony.

Osoby, które się odchudzają, dzięki soczewicy zapewnią sobie dużą dostawę energii, błonnika i wartości odżywczych. Nasycą się bardzo zdrowo na długo, a ich apetyt na słodycze powinien się zmniejszyć 🙂

SOCZEWICA

POTRAWKA RAGOUT Z SOCZEWICĄ
Składniki:

* 2 szklanki czerwonej soczewicy
* 4 zgrabne, niewielkie marchewki
* 3 cebule żółte
* 1 cebula czerwona
* 3 czerwone papryki
* 3g majeranku
* 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
* Ząbek czosnku
* 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Sekret ładnie wyglądającego ragout to równo pokrojone warzywa, dlatego warto się do tego przyłożyć, aby później mieć jeszcze większą przyjemność z jedzenia.

Cebule, marchew i papryki kroimy na kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy kolejno cebulę, potem dokładamy marchew i czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec wsypujemy przyprawy.

Gdy całość się zeszkli dokładamy soczewicę, 5 szklanek wody i dusimy 5 minut.
Po tym czasie wrzucamy pokrojoną wcześniej paprykę i dusimy aż soczewica będzie miękka.

Dla mnie to ragout jest daniem lunchowym zamiennie z sałatką z mięsem. Pamiętajcie, że czerwona soczewica szybko robi się miękka i równie szybko zaczyna się rozpadać na papkę. Jeśli chcecie wielokrotnie podgrzewać tę potrawę to można użyć zielonej soczewicy. Wtedy soczewicę dusimy 30 minut i dorzucamy paprykę na ostatnie 5-10 minut, aż soczewica będzie miękka 🙂

Smacznego!
Ania

Źródło: http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2016/01/ragout-czyli-weganski-wypas.html

Page 3 of 19 1 2 3 4 5 19

Nasi partnerzy

logo_fioml

logo_familie

Biale_logo_rodzinnej

STIM

ZTM

SUPERMAMA_logo_medium250

Świadoma Mama - logo100

baby-shower

IK

Twoj Junior 230

zawodmama

Nasi sponsorzy